Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185

srcolik.jpg

Najbolji rezultati postižu se kombinacijom različitih tretmana, pri čemu pristup treba uvijek biti individualan i prilagođen godinama

Tragovi na licu koje ostavljaju godine rezultat su degenerativnih promjena u koži i promjena vezanih uz kosti lica koje podupiru kožu. Uočavamo pad kvalitete kože, opuštanje mekih tkiva, gubitak potkožnoga masnog tkiva te kruškolik oblik lica.

Srcolik versus kruškolik oblik lica

Mlado lice karakteriziraju blago zaobljene konture, visoke jagodice, istaknuti obrazi i izražena linija donje čeljusti. Ocrtani zajedno čine trokut ljepote, s bazom prema gore i vrhom prema bradi, te licu daju srcolik oblik. Takav oblik lica karakterističan je za mlade osobe i dokazano privlači pogled. Promjene u središnjem dijelu lica izazvane starenjem srcoliko lice pretvaraju u kruškolik oblik, to jest spomenuti "trokut" postavlja se obrnuto - bazom prema dolje i vrhom na nosnom hrptu.

Volumetrijske promjene događaju se zbog nekoliko razloga. Jedan od njih je postupan gubitak masnog tkiva i spuštanje mekih tkiva prema donjem dijelu lica. Uz to, s godinama na kostima lica dolazi do degenerativnih promjena, zbog kojih se mijenja ukupna udaljenost među ključnim koštanim strukturama lica. Zapravo se smanjuje. Posljedica tog procesa je manje slobodnog prostora za meka tkiva, što rezultira pomakom potkožnoga masnog tkiva i kože obraza prema dolje. Gubitak zuba te njihovo nenadomještanje uz pomoć protetskih nadomjestaka dodatno će pogodovati volumetrijskim promjenama.
Iako proces starenja ne možemo izbjeći, možemo odgoditi njegovu vidljivost na našem licu. Stoga je jako važno poznavati građu kože, promjene koje s godinama možemo očekivati, te se što bolje informirati o korektivnim tretmanima koji nam mogu pomoći.

Promjene u skladu s građom kože

Koža je vrlo složene građe, a sastoji se od triju slojeva: epidermisa ili površinskog sloja, dermisa ili vezivnog sloja te hipodermisa ili potkožnoga masnog tkiva. Njezina debljina varira od 0,2 mm na vjeđama do 4 mm na dlanovima ili tabanima.

Epidermis
 
To je zaštitna barijera u odnosu na okolinu, a sastoji se od pet slojeva. Osnovna građevna stanica epidermisa je keratinocit. Svojom neprestanom diobom keratinociti sudjeluju u procesu kontinuirane obnove epidermisa, koja prosječno traje oko 28 dana. Starenjem se u epidermisu gubi poredak pojedinih slojeva, te stvara sve manji broj stanica, a i stanice se smanjuju. Stoga ovaj sloj kože postaje tanji, pa s vremenom primjećujemo površinske plitke sitne bore, proširene pore i promjene u pigmentaciji kože.

Dermis
U srednjem ili vezivnom sloju kože, koji sadrži više od 80 posto vode, osnovna građevna stanica je fibroblast, čija je uloga sinteza kolagena i elastina, koji koži daju čvrstoću i elastičnost. Vrlo važan sastojak dermisa su i glikozaminoglikani (hijaluronska kiselina), makromolekule koje popunjavaju međustanične prostore i imaju vrlo važnu ulogu u zadržavanju vode. Starenjem se smanjuje sinteza kolagena, elastina i glikozaminoglikana, tako da koža postupno gubi elastičnost i čvrstoću, što rezultira pojavom sve izraženijih bora.

Hipodermis
Potkožno masno tkivo građeno je od masnih stanica – adipocita, koje su udružene u grozdaste strukture, međusobno odijeljene tankim vezivnim tkivom. Degenerativne promjene vezane uz gubitak potkožnoga masnog tkiva u ovom sloju kože očituju se upalim područjem ispod očiju i spuštanjem mekih tkiva prema donjoj trećini lica.

Sloj po sloj

Korektivna dermatologija nudi niz tretmana kojima se postižu brzo vidljivi rezultati, uz mali rizik nuspojava i brz oporavak. Navest ćemo samo neke od njih, one minimalno invanzivne, a opet visokoučinkovite, i to po slojevima.

 

Na razini epidermisa 
Kvalitetu površinskog sloja kože možemo poboljšati jednostavnim i neinvazivnim korektivnim tretmanom, kao što je medicinski piling glikolnom kiselinom, kojim se uklanjaju stanice površinskog sloja kože i potiče obnova kolagena i elastina. Rezultat je učinkovit anti-age tretman koji će zagladiti sitne bore, rehidrirati i vratiti sjaj umornoj i sivoj koži. Prije tretmana medicinskim pilingom glikolnom kiselinom kožu valja pripremiti. Priprema kože za piling od iznimne je važnosti, jer osim što testira njezinu osjetljivost i smanjuje mogućnost nastanka komplikacija, omogućuje bolje i homogenije prodiranje medicinskog pilinga tijekom tretmana u liječničkoj ordinaciji te poboljšava učinkovitost. Piling glikolnom kiselinom izaziva postupno uklanjanje stanica, što ne ostavlja vidljive posljedice, osim prolaznog crvenila, pa se ubrzo može i ponoviti. Da bi se dobili vidljivi rezultati te kako bi glikolna kiselina potaknula prirodnu obnovu kože, preporučuje se pet do šest tretmana u razmacima od dva do tri tjedna. Da bi u potpunosti uklonili odljuštene stanice i očistili lice, između dva tretmana dobro je učiniti i ultrazvučni piling.

Na razini dermisa 
Uz to što uklanja površinski sloj kože, medicinski piling glikolnom kiselinom dugotrajno stimulira i potiče obnovu kože. Srednje duboke i duboke bore dermisa možemo izgladiti uz pomoć kožnih implantata na bazi hijaluronske kiseline. Ubrizgana u kožu na mjestu bore, hijaluronska kiselina svojim volumenom (mehanički) ispunjava boru. Uz povećanje volumena, hijaluronska kiselina kožu rehidrira jer na sebe veže molekule vode, što koži daje punoću i elasticitet. Da bi se postigao što bolji rezultat, s kožnim implantatima na bazi hijaluronske kiseline kombinira se primjena Botulinum toksina s ciljem ublažavanja mimičkih bora, posebno u gornjoj trećini lica (oko očiju, između obrva i čela).

Na razini hipodermisa 
Ublažavanje mimičkih bora, ispunjenje bora lica, podizanje kutova usana i njihovo oblikovanje nisu dovoljni za sveobuhvatno pomlađivanje lica. Zato je od iznimne važnosti nadoknada izgubljenoga potkožnoga masnog tkiva (područje ispod očiju, obrazi, područje donje čeljusti, brada) kako bi se vratio srcolik oblik lica, a time i mladolik izgled. Za tu namjenu specijalno su razvijeni kožni implantati na bazi hijaluronske kiseline posebne viskoznosti, što omogućuje nadoknadu izgubljenog volumena i remodeliranje struktura lica.

Optimalni rezultati postižu se kombinacijom različitih tretmana, pri čemu pristup treba uvijek biti individualan. Vaš dermatolog ili plastični kirurg izabrat će kombinaciju koja je primjerena i najbolja upravo za vaše godine.

Add comment


Security code
Refresh