Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE:
Molim Vas da mi protumačite ovaj nalaz (46 godišnji muškarac, nalaz je napravljen u kliničkoj bolnici u kojoj je bio hospitaliziran 12 dana):
Fiberbronhoskopija: Adenocarcinoma
Spirometrija: restriktivno opstruktivne smetnje ventilacije manjeg stupnja Ventolin test negativan.Difuzijski kapacitet za CO je izrazito snižen 32%.
RDG toraksa, CT toraksa i gornjeg abdomena: Opsežan infiltrativno proliferativni proces jezgre desnog pluća najvjerojatnije s početkom uz bronh za gornji režanj, ali isto tako uz opsežnu infiltraciju i izrazito suženje intermedijalnog bronha koji je gotovo amputiran no periferija je ipak dijelom ventilirana. U periferiji sva tri režnja postoje znaci poststenotične paraneoplastične pneumonije, a visok je stav desne hemidijafragme što upućuje na invaziju medijastinuma direktno u visini hilusa i niže tako da se u nižim slojevima ne može odvojiti od infiltrata niti perikard - vjerojatno je infiltriran no perikardijalnog izljeva ne vidim. Nasuprot toga postoji pleuralni izljev, a lediran je vjerojatno i n. frenikus pa je viši stav desne dijafragme. Prebifurkaciono te retrokavalno desno, a i uz lateralnu konturu luka aorte lijevo postoji nekoliko limfonoda koji su promjera od 1-1,5 cm. Lijevo se u plućnom parenhimu periferije vidi nekoliko sasvim malih nodusa promjera 2-3 cm na različitim slojevima i nije isključeno da oni odgovaraju hematogenim diseminatima. Zbog slabije ventilacije parenhima desne strane medijastinum je povučen. U projekciji gornjeg abdomena uvjerljivih se znakova sekundariozama ne vidi. Cistična formacija lijevog bubrega.
Indicirana je kemoterapija i ponovna hospitalizacija.
Molim vas da mi običnim jezikom pojasnite koliko je toga i što je u biti zahvaćeno karcinomom, kolika je po vašem mišljenju infiltracija limfnih čvorova, možete li mi dati ikakvu prognozu i smatrate li da postoji šansa da kemoterapija popravi stanje kako bi se moglo operirati te imate li prijedlog ičega što još možemo učiniti da se izliječi?
 
ODGOVOR:Tumorom je zahvaćeno desno plućno krilo s metastaskim promjenama u limfnim čvorovima te najvjerojatnije malignim izljevom na suprotnoj strani. Prema nalazu CT-a postoji obostrano zahvaćenost lifonoda, tj. limfnih čvorova.U svakom slučaju terapija izbora u ovom stadiju bolesti je kemoterapija. Preporučujem da se striktno držite uputa vašeg doktora!