Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Imam pitanje u vezi proteinskih napitaka od sirutke ili tzv. "whey proteina"... Imam 19 god.,185cm/78 kg, treniram s utezima i radim kardiovaskularne vježbe. Dosada sam uzimao weight gainer-e i mišićna masa mi je porasla.
Nisam imao nikakvih nuspojava. Da li bi mogao imati nuspojave od whey proteina, jer sam pročitao da mogu izazvati oboljenja na bubrege, jetru itd. I ako možete objasniti od čega se sastoji whey protein?
 
ODGOVOR:
 
Poštovani,

Protein sirutke(whey) je ultimativni proteinski izbor,a dobiva se preradom mlijeka.
Whey protein ima najveći postotak kompletnih aminokiselina i to u savršenom omjeru, tako pomažući mišiću u oporavku ali i rastu. Neke znanstvene studije pokazale su i pozitivan utjecaj proteina sirutke kao antioksidansa.

Nuspojave?
Aktivni sportaši upotrebljavaju često i do 25 grama proteina dnevno, dok bodybuilderi koji žele brz rast mišićne mase uzimaju i do 150 grama dnevno. No takav unos ne preporučuje se duže od 2 mjeseca. Extremno visoke doze proteina sirutke mogu prouzročiti poteškoće sa radom jetre. Kao i kod drugih suplemenata nemojte prelaziti preporuke proizvođaća.