Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Radim u prosvjeti, prije tri godine počeli su mi se između prstiju pojavljivati sitni mjehurići koji pucaju te koža bude izrazito suha. U posljednjih nekoliko mjeseci to se proširilo i na podlakticu, a dva puta sam imao jako crvenilo na čelu. Utvrđena mi je alergija na grinje(+2), no liječnica mi je rekla kako je začuđujuće što imam samo 2 jedinice eozonofila i 19 IgE jedinica. Posljednjih mjesec dana koža me na opisanim mjestima izrazito svrbi, a između prstiju već je prilično deformirana. Je li to od kortikosteroidnih krema koje mi liječnik uvijek druge propisuje(Beloderm, triderm, Elocom...). Redovito pijem Claritine, ali ne vidim nikako njihovu funkciju. O čemu je riječ i gdje bih u Zagrebu mogao napraviti kompletniju pretragu?
 
ODGOVOR: Opisane promjene po koži mogu biti uzrokovane i senzibilizacijom na neki alergen, npr. Grinju iz kućne prašine, koja je prema podacima koje navodite vjerojatno dokazana i kožnim i in vitro testom, jer navodite da je alergija na grinju 2+, što pretpostavljam da označava RAST na grinju. Nejasno je što su to 2 jedinice eozinofila, te preporučam da se odredi tvz. apsolutni broj eozinofila (Eo po Dungeru). Također pretpostavljam da su ukupnih IgE 19, što ne isključuje alergiju na grinje iz kućne prašine. Ne znam kako često koristite kortikosteroidne kreme, ali se svakako ne preporuča njihova primjena duža od 5-7 dana mjesečno. Njihova prečesta i preduga primjena može izazvati atrofične promjene kože, koje se čine su kod Vas već dogodile. Potreban je pregled dermatologa, te dodatna obrada glede eventualne kontaktne alergije, te isključivanja ev. drugih uzroka opisanim promjenama (npr. gljivične infekcije). Kompletnu dermatološko-alergološku obradu možete učiniti na Dermatološkoj klinici na Šalati.