Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Zadnjih par dana mi je poČela alergija po rukama, ispod koljena, na preponama i po ledjima! Izbijaju mi sitni prištići koji jako svrbe! Bila sam na alergo testu i testovi su navjiše ukazivali na problem s peludi, ali do sad mi se nije to pojavljivalo! Najviše mi bukne reakcija kada se otuširam. Mislila sam da je od nekog sapuna, ali i bez sapuna počne. Klaritin mi pomogne samo djelomično. Mažem s nekom kremom ali ni to ne pomaze. Da li je moguće da to samo od sebe prestane ili nema spasa?
 
ODGOVOR: Po Vašem opisu teško je postaviti konačnu dijagnozu alergijskog osipa no ako osjećate svrbež koji sa smanjuje nakon primjene antihistaminika (Claritin) moguće je da se radi o alergijskog reakciji. Nemojte upotrebljavati nikave jake iritanse (deodoranti, jaki sapuni, depilacijske kreme itd.), pazite na ishranu (izbjegavajte konzerviranu i jako začinjenu hranu, citrično voće, obojene tvari itd.), razmislite koje ste lijekove uzimali prethodno izbijanju osipa; ako se uz osip pojavljuje povišena tjelesna temperatura ili se on širi po tijelu, odmah otidjite liječniku. AKo se radi o osipu alergijskog porijekla, on će se početi smanjivati i na kraju potpuno nestati čim tijelo prestane dolaziti u doticaj s alergenom, odnosno čim se izbalansiraju imunološki mehanizmi.