Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Imam 29 godina i nekoliko zdravsvenih problema koji mi smanjuju kvalitetu zivota. Moj prvi i najveci problem je vratna kraljeznica na kojoj su 1992 godine ustanovljene degenerativne promjene (nisam imala saobracajnu nesrecu). Od tada imam stalnih problema s vrtoglavicama, osjecajem slabosti, lupanjem srca i na neki nacin napadajima panike ukoliko se u periodu kada mi je lose nalazim u zatvorenom prostoru. Taj problem se narocito odnosi na tramvaje tako da imam osjecaj da mi voznja tramvajem postaje psihicki problem koji se ocituje u panicnoj potrebi da izadjem van jer pocnem osjecati vrtoglavicu i lupanje srca. Vrat i vratni misici me bole neprestano, a moje smetnje su narocito pojacanje u ljetno razdoblje i u vrijeme velikih sparina kada jednostavno ne mogu funkcionirati. Sto sam do sada napravila: snimanje kraljeznice, neurolog, kiroprakticar, bioenergija, masaza, pocela sam vjezbati jogu, doppler vratnih zila. Iskreno,nisam od nikoga dobila konkretnu pomoc, a moj problem se pogorsava i utjece mi na kvalitetu zivota. Imate li prijedlog sto jos mogu uciniti za sebe i smanjiti navedene probleme jer u blizoj buducnosti zelim zatrudnjeti,a imam strah da ce mi se u trudnoci problemi pojacati?Imam takodjer i problem sa prosirenim venama. 1994 sam operirala lijevu nogu i danas nazalost imam recidiv. 2001. operirala sam desnu nogu na kojoj je primjenjena drugacija metoda. Doktor me je upozorio da na lijevoj nozi osim recidiva imam i anuerizmu u preponi navodno zbog loseg podvezivanja tijekom prve operacije (laicki receno). Moje pitanje je do kada mogu vrsiti operacije i vaditi vene jer sto ukoliko mi se opet pojave?Trece: Molim vas preporucite me kod koga se mogu javiti na kontrolu i provjeru da li imam reumatodni artritis kao i moj otac?

ODGOVOR: Panični napad je kratkotrajni period u kojem se s iznenadnim početkom javlja panični strah koji se manifestira nekim od simptoma: ubrzan rad srca ili lupanje srca, osjećaj kratkoće daha ili nedostatka zraka, gušenje ili pritisak u prsima, znojenje, mučnina ili nelagoda u trbuhu, ošamućenost, strah od gubitka kontrole, ludila ili smrti, navale vrućine ili hladnoće, trnci, suha usta i sl. Primjećeno je da su osobe s paničnim poremećajem pojačano osjetljive na djelovanje kofeina (prisutnog u kavi i drugim pićima), pa kod takvih osoba već nekoliko šalica kave može izazvati panični napad. Panični napadi mogu se javiti u različitim anksioznim poremećajima (panični poremećaj, fobije, posttraumatski stresni poremećaj). Panični napadi mogu biti neočekivani, bez povoda ili se mogu javljati gotovo uvijek neposredno po izlaganju određenoj situaciji ili objektu. Panični napadi često su vezani uz agorafobiju. Agorafobijom nazivamo anksioznost (tjeskobu) koja se javlja na mjestima i u situacijama s kojih bi bijeg mogao biti težak ili pomoć nedostupna u slučaju paničnog napada. Anksioznost tipično dovodi do izbjegavanja različitih situacija koje mogu uključivati slijedeće (putovanje automobilom, autobusom, tramvajem, avionom; osoba ostaje sama kod kuće i sl). Često se osobe bolje suočavaju sa situacijom koja izaziva strah kada su u društvu. Situacije u kojima se javlja panični napad se izbjegavaju ili trpe za značajnom nelagodom ili strahom od pojave paničnog napada. Panični poremećaj danas se uspješno liječi lijekovima iz skupine antidepresiva (Anafranil, Seroxat i sl). Savjetujem da se javite Vašem liječniku opće medicine koji Vam može prepisati neki od navedenih lijekova. Napominjem da svi antidepresivi djeluju "s odgodom", stoga se učinak očekuje tek za 3-4 tjedna redovitog uzimanja. Eventualne nuspojave koje se mogu javiti odmah na početku uzimanja lijeka znak su da je lijek u organizmu ali još nije počeo djelovati. Većina nuspojava s vremenom nestaje.Za druge probleme koje navodite najbolje je da se obratite svom liječniku opće medicine, koji će Vas uputiti reumatologu.