Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Imam 26 godina i unazad 10 godina muce me bolovi u debelom crijevu. Bolovi se javljaju otprilike jednom mjesecno i to uvijek u noci za vrijeme sna. Bol pocinje iznenada, bez ikakvog povoda, tupa je i vrlo snazna i tesko je odrediti tocan polozaj gdje se razvija (najlakse receno "negdje unutra"). Bolovi traju oko 2 sata i isto tako iznenada se povuku. Stolica mi je neuredna (svaka 2 dana, ponekad i rjedje), bez ikakvog krvarenja. Molim vas da mi odgovorite o cemu bi moglo biti rijeci i koje pretrage da napravim. Hvala.
 
ODGOVOR: Iako je iz Vašeg opisa teško reći o kakvom problemu se radi vjerojatno je s obzirom nas dužinu trajanja tegoba (10 godina što znači od Vaše 16. godine)to sindrom iritabilnog crijeva. To je poremećaj isključivo motoričke funkcije crijeva, pri čemu crijevo izgleda uredno. Obično zahvaća čitavu probavnu cijev, dakle i jednjak i želudac. Očituje se bolovima u trbuhu, te proljevima i/ili zatvorom. Često se izmjenjuju periodi proljeva sa periodima zatvora. Tegobe nisu prisutne noću. Uzimanje hrane potencira bol, a nakon stolice bol nestaje ili se smanji. Često je prisutna nadutost sa vjetrovima. Tegobe su obično vezane uz stres. Riječ je o kroničnom problemu s čestim pogoršanjima. Važno je naglasiti da taj sindrom ne utječe na dužinu života, te da nije povezan sa pojavom drugih bolesti crijeva ( rak i sl.). Za postavljanje ove dijagnoze potrebno je isključiti sve ostale bolesti koje mogu prouzročiti slične tegobe. To znači potreban je detaljan pregled i razgovor s liječnikom o Vašim dosadašnjim bolestima, liječenjima, te sadašnjim tegobama, ali i čitav niz pretraga (sedimentacija, krvna slika, pretrage stolice na bakterije i parazite, sigmoidoskopija, irigografija, ev. hormoni štitnjače ...).
Bilo bi poželjno izbjegavati stresne situacije, odnosno pokušati ih što bezbolnije riješiti (relaksacijske vježbe). Fizička aktivnost je poželjna. Što se prehrane tiče, izbjegavajte kavu, cigarete, grah, grašak, bob, gazirana pića, umjetna sladila i žvakaće gume (sorbitol- sladilo u njima u većim količinama može uzrokovati proljev). Jedite polagano, hranu dobro prožvačite. Tegobe mogu biti i posljedica nepodnošenja kravljeg milijeka, te se savjetuje da to ispitate neuzimanjem mlijeka i mliječnih proizvoda tijekom dva tjedna.Te mjere možete primjeniti odmah, bez dodatnih pregleda. Ukoliko Vaše tegobe budu bez poboljšanja, bilo bi najbolje da se javite u gastroenterološku ambulantu, gdje Vam mogu prepisati i neke od lijekova za ublaženje vaših tegoba (boli i proljeva). Važno je da lijekove ne uzimate na svoju ruku jer ukoliko ih počnete uzimati prije isključenja drugih bolesti možete pogoršati bolest i otežati njeno prepoznavanje. Trebate biti svjesni činjenice da svaki lijek ima i neželjene učinke, te trebate procjeniti potencijalnu korist u odnosu na štetu koju vam nosi određeni lijek.
Za dodatnu informaciju na našoj stranici pod Bolesti - Sindrom iritabilnog kolona možete i pročitati nešto više o tome.