Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Zamolila bih vas da kažete nešto o dijagnozi i liječenju bolesti Abscessus perimandibularis i Abscessus submandibularis phlegmona colli. Čime se liječi i koji su lijekovi najefikasniji i da li se vi bavite proizvodnjom takvih lijekova?

ODGOVOR: Termini koje se spomenuli se odnose na gnojnu upalu u području donje čeljusti s vjerojatnom propagacijom u područje submandibularne lože i dalje prema vratu. Najčešći uzrok takvih upala je upala u području korijena zuba koja se širi prema korteksu kosti donje čeljusti. Zbog dubine korijena i odnosa prema korteksu kosti, najrizičnija upala u tom smislu je upala u području kutnjaka, umnjaka i pretkutnjaka. Širenjem gnojna infekcija iz područja korijena zuba prodire kroz kost, dolazi do korteksa kosti i potom se širi u području između fascije mišića (žvačni mišići i mišići dna usne šupljine) i korteksa kosti (perimandibularni apsces). Daljnjim širenjem upala se može propagirati u brojne fascijske prostore koji se na tom području nalaze (submandibularna loža, parotidni prostor, prostor pterigoidnih mišića, parafaringealni prostor, submentalni i sublingvalni prostor, itd.). Širenjem gnojne upale u fascijske prostore raste rizik od udaljenih komplikacija. Poglavito je opasan parafaringealni prostor zbog prisustva velikih krvnih žila s opasnošću propagacije gnojne upale prema endokraniju i medijastinumu (prsnom košu). Ukoliko se gnojna upala širi prema mekim čestima vrata, govorimo o difuznoj upali mekih česti, ili flegmoni. Bolest se manifestira izrazitom bolnošću u području donje čeljusti praćenoj otokom, crvenilom, toplinom i eventualnim prisustvom fenomena fluktuiranja gnojnog sadržaja. Obično su prisutni i sistemni simptomi (visoka temperatura, zimica, tresavica praćeni općom malaksalošću). U laboratorijskim nalazima nalazimo jako povišene leukocite sa skretanjem diferencijalne krvne slike prema nezrelim oblicima bijelih krvnih stanica ("skretanje na lijevo"). Poglavito su alarmantni simptomi propagacije upale prema endokraniju ili medijastinumu što je praćeno izrazitim pogoršanjem općeg stanja, te simptomima od strane medijastinuma ili endokranija. Takva stanja su izrazito teška i dan danas praćena s značajnim mortalitetom. Predisponirajući faktor za nastajanje apscesa u području donje čeljusti je svakako pad opće i lokalne imunosti zbog bilo kojeg razloga (npr. dijabetes, zračenje u području donje čeljusti i sl.). Liječenje se sastoji od primjene adekvatnog antibiotika prema nalazu brisa ( najčešće se radi o miješanim infekcijama aerobnih i anaerobnih bakterija) iz područja apscesa i adekvatne drenaže apscesne šupljine prikladnim kirurškim zahvatom, ovisno o mjestu apscesa. Valja svakako napomenuti da je liječenje prije spomenutih entiteta isključivo u domeni maksilofacijalnoga kirurga ili otorinolaringologa.