Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE: Kao mala (cca sa 2.g.) dobila sam nekakve promjene po jeziku koje se manifestiraju na način da mi jezik izgleda kao da je izgrižen i popucao, pogotovo rubni dijelovi jezika. Ponekad mi se stanje pogorša, pa mi je to dosta neugodno i bolno (da je totalno neestetski ne trebam niti naglašavati!?). Zanima me što je to i dali se toga mogu riješiti?!

ODGOVOR: Promjene koje opisujete odgovaraju dijagnozi lat. Lingua plicata ili izbrazdanom jeziku. Radi se uglavnom o normalnoj anatomskoj pojavi u oko 10-15% populacije, a u nekih pacijenata takva pojava moŽe biti i nasljedna. Koji put se uz takve promjene pojavljuje i upala jezika ili tzv. migratorni glositis koji izaziva bolnost i pečenje jezika osobito pri konzumiranju začinjenije hrane. Ponekad se pojavljuje infekcija Candidom koja se očituje bjelkastim naslagama. Terapija uglavnom nije potrebna a savjetuje se redovita i pojačana higijena jezika raznim tekućinama za dezinfekciju i ispiranje usne šupljine. Po potrebi javiti se specijalisti.