Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185
PITANJE:
Moja djevojčica od 9 godina često ima ranice u ustima i na jeziku koje su bijelo-sive boje i vrlo bolne tako da ne može ni pričati. Molim vas da mi odgovorite zašto se to pojavljuje i dali to ima kakve veze s time što često po noći (nakon pranja zubi) jede. Hvala!
 
ODGOVOR:Na osnovi podataka koje ste mi dali pretpostavljam da se radi o aftama. Poremećaj je to imunološke prirode i mehanizam nastanka nije sa sigurnošću utvrdjen ali je jasno da pokazuje status općeg imunopotencijala organizma. U trenutku pojave afti na sluznici očito je da se sustav ne održava u ravnoteži što se tiče imuno potencijala.
Afte su jako bolne jer se destrukcija tkiva sluznice usta odvija upravo na razini slobodnih živčanih završetaka u ustima te uslijed ogoljenja istih javlja se jaka bol.
Ovo u osnovi nema nikakve veze sa ne tako rijetkom pojavom da se jede i nakon pranja zubi navečer prije spavanja, ali će sigurno ostaviti utjecaj na stanje zuba budući da će prisustvo mekih naslaga pogodovati razvoju karijesa (zubnog kvara).
Preporučam da posjetite stomatologa u takvoj fazi kada se vide promjene na sluznici usne šupljine kako bi pravilno pristupili rješenju problema. Može se djelovati i lokalno i sistemski kako bi se smanjio problem vrlo neugodne boli koji prati ovakve promjene na sluznici.