Notice: Undefined property: stdClass::$permalink in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 400

Notice: Undefined index: use_ids in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 413

Notice: Undefined variable: plgConfig in /home/poliklin/public_html/plugins/content/kasocialsharing.php on line 185

 

Krvni pritisak je sila kojom krv vrši pritisak zidova krvne žile: arterije - arterijski pritisak i vene - venski pritisak. Najčešće mjerimo arterijski krvni pritisak i to:

  • sistolički (vrijeme izbacivanja krvi iz lijeve klijetke) i
  • dijastolički (vrijeme punjenja lijeve klijetke srca krvlju iz pretklijetke).

Osim anatomskih i fizioloških faktora, na visinu krvnoga pritiska mogu uticati:

  • dob,
  • spol (žene imaju niži pritisak od muškaraca iste dobi),
  • aktivnost (viši je u pojačanoj aktivnosti) i
  • doba dana (niži je ujutro, a viši poslijepodne i naveče).

Normalan je krvni pritisak odrasle osobe ispod 140/90, povišen je iznad 160/95, a snižen je ispod normalnih vrijednosti. Krvni se pritisak mjeri uređajem na živu po Riva - Rocciju, na pero ili elektronskim, koji nakon mjerenja sam ispisuje dobivene vrijednosti.

Prije mjerenja treba provjeriti ispravnost uređaja, stetoskopa i ventila manometra te odabrati pravu širinu narukvice. Ispitanik treba biti u udobnom položaju, smiren. Poželjno je da je prije mjerenja mirovao barem 30 minuta.

Ruku treba osloboditi odjeće, osloniti je na podlogu u visini srca, ispruženoga lakta, s dlanom okrenutim prema gore. Zatim se postavlja prazna narukvica oko nadlaktice, od 2 do 3 cm iznad lakta.

Nastavci stetoskopa stave se u uši, a njegov lijevak na unutrašnju stranu lakta. Zatvori se ventil na pumpici i pritiskom na pumpicu vazduhom napuni narukvica. Pumpa se nešto više od očekivane gornje vrijednosti.

Zatim ćemo lagano pritisnuti lijevak stetoskopa, polako otvoriti ventil pumpice i sporo ispuštati vazduh. Pažljivo ćemo slušati prvi zvuk i očitati vrijednost na skali kada se on pojavio. Isto tako treba slušati i posljednji ton kada su se prestali čuti otkucaji srca. Taj posljednji ton daje donju vrijednost pritiska. Zatim treba skinuti narukvicu, dezinficirati slušalice i spremiti aparat.

Greške u mjerenju pritiska mogu se javiti ako je narukvica bila neadekvatna, pogrešno postavljena, previše stegnuta ili ako je aparat bio neispravan. Ako u prvom mjerenju ne uspijemo odrediti prave vrijednosti, treba ispuhati narukvicu i prije ponovnog mjerenja pričekati od 1 do 2 minute.

Add comment


Security code
Refresh